Search This Blog

Monday, 19 August 2013

Schab suszony



Suszenie jest najstarszą metodą konserwowania żywności, suszono kukurydze, plasterki jabłka, porzeczki, winogrona, i oczywiscie mięso. Suszona zywnosc trzyma sie dobrze, wilgotność jest tak niska, że organizmy powodujące psucie nie moga przetrwac. 

Dawniej suszono naturalnie na sloncu, my schab bedziemy suszyc w domu, gdyz zeby dobrze ususzyc mieso na sloncu potrzeba by pod rzad 5 dni slonecznych z temperatura 35 stopni C i niska wilgotnoscia. Choc moze juz niedlugo z racji ocieplenia klimatu...


Kazde chude mięso nadaje sie do suszenia, szczegolnie dobrze wolowina, dziczyzna, ryby. Należy używać świeżego, chudego mięsa i odciąć caly tluszcz i tkanki laczne. Tluszcz latwo jelczeje i moze zepsuc smak.

Przykladowy przepis.

1 kg schabu średniej grubości, młodego. Umyć, troche osuszyć, posolić grubą niejodowaną solą, porządnie obtoczyć ze wszystkich stron, dopóki jest mokry. Włożyć do miski i trochę posypać solą. Przykryć, trzymać 24 godz w lodówce.

Wyjąć z wyciągniętej wody, umyć, wlać zimną wodę zeby był przykryty i moczyć 4 godz (jak chcemy bardziej słony to krócej). Trochę osuszyć. Do suchej miski wsypać dużo ziół-prowansalskie, majeranek, czosnek granulowany, pieprz, ew. inne do mięsa.

Otoczyć grubą warstwą ziół i zabandażować kilkoma warstwami szerokiego bandaża i zasznurować. Powiesić w przewiewnym miejscu w kuchni na 7-8 dni. Gotowy może długo leżeć, nie zawijać w folię.

No comments:

Post a Comment