Suszenie jest najstarszą metodą konserwowania żywności, suszono kukurydze, plasterki jabłka, porzeczki, winogrona, i oczywiscie mięso. Suszona zywnosc trzyma sie dobrze, wilgotność jest tak niska, że organizmy powodujące psucie nie moga przetrwac.
Dawniej suszono naturalnie na sloncu, my schab bedziemy suszyc w domu, gdyz zeby dobrze ususzyc mieso na sloncu potrzeba by pod rzad 5 dni slonecznych z temperatura 35 stopni C i niska wilgotnoscia. Choc moze juz niedlugo z racji ocieplenia klimatu...
Kazde chude mięso nadaje sie do suszenia, szczegolnie dobrze wolowina, dziczyzna, ryby. Należy używać świeżego, chudego mięsa i odciąć caly tluszcz i tkanki laczne. Tluszcz latwo jelczeje i moze zepsuc smak.
Przykladowy przepis.
Dawniej suszono naturalnie na sloncu, my schab bedziemy suszyc w domu, gdyz zeby dobrze ususzyc mieso na sloncu potrzeba by pod rzad 5 dni slonecznych z temperatura 35 stopni C i niska wilgotnoscia. Choc moze juz niedlugo z racji ocieplenia klimatu...
Kazde chude mięso nadaje sie do suszenia, szczegolnie dobrze wolowina, dziczyzna, ryby. Należy używać świeżego, chudego mięsa i odciąć caly tluszcz i tkanki laczne. Tluszcz latwo jelczeje i moze zepsuc smak.
1 kg schabu średniej
grubości, młodego. Umyć, troche osuszyć, posolić grubą niejodowaną solą,
porządnie obtoczyć ze wszystkich stron, dopóki jest mokry. Włożyć do miski i
trochę posypać solą. Przykryć, trzymać 24 godz w lodówce.
Wyjąć z wyciągniętej wody, umyć,
wlać zimną wodę zeby był przykryty i moczyć 4 godz (jak chcemy bardziej słony
to krócej). Trochę osuszyć. Do suchej miski wsypać dużo ziół-prowansalskie,
majeranek, czosnek granulowany, pieprz, ew. inne do mięsa.
Otoczyć grubą warstwą ziół i
zabandażować kilkoma warstwami szerokiego bandaża i zasznurować. Powiesić w
przewiewnym miejscu w kuchni na 7-8 dni. Gotowy może długo leżeć, nie zawijać w
folię.
No comments:
Post a Comment